ANTIBAKTEERINEN VALAISTUS
Hyvinvoinnin puolesta

ANTIMIKROBINEN VALAISTUS

VALOLLA TAUDINAIHEUTTAJAT KURIIN

ANTIMIKROBINEN VALAISTUS OSA HYVINVOINTIA

Huolimatta siitä, että UV-valon bakteereja tappavat ominaisuudet ovat olleet jo pitkään tiedossa, on vasta suhteellisen hiljattain tehty havainnot
näkyvän violetin valon antimikrobisista ominaisuuksista ja niiden hyödyntämisestä ympäristön desinfioimiseen sekä tartuntatautien ehkäisemiseen.

VALOHOIDON AALLONPITUUS

Suuri määrä viimeaikaista tieteellistä tutkimusta on osoittanut tietyn valon aallonpituuden aiheuttaman fotodynaamisen prosessin vaikutuksesta eliminoida, tuhota laajakantaisesti sekä (prokaryoottisia), tumattomia että (eukaryoottisia), tumallisia mikrobilajikkeita, mukaan lukien vastustuskykyiset muodot kuten bakteeriset ja sieniperäiset itiöt.

Miksi bakteerien eliminointi on elintärkeää?

Bakteeripatogeenit ovat edelleen tärkein sairauksien syy sekä kehittyneissä että kehitysmaissa. Esimerkkejä sellaisista tarttuvista patogeeneistä ovat bakteerit, kuten Salmonella, Escherichia, Shigella, Listeria ja erittäin tappava metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus (MRSA). 

TERVEYDENHUOLTO ja Bakteeripatogeenien inaktivointi

Sairaaloissa esiintyvien infektioista johtuvien epidemoiden torjumiseksi sairaalat ovat päätyneet ratkaisemaan ongelmaa kalliilla puhdistusjärjestelmillä, kaustisesti ankarilla kemikaaleilla tai ultraviolettivaloa käyttävillä (UV) desinfiointivaloilla.

antimikrobinen-valaistus-bakteeri
C-Diff_03-[600x700px]

REAKTIIVINEN HAPPI SOLUN SISÄLLÄ?

BAKTEERIEN INAKTIVOINTI VALKOISELLA VALOLLA

Nämä valitut bakteeripatogeenit, mitkä kaikki ovat tyypillisiä sairaalassa esiintyviin infektioihin, altistettiin aallonpituudeltaan bakteereja eliminoivalle LED-valolle. Tulokset osoittivat molempien, sekä gram-positiivisten että gram-negatiivisten lajien onnistuneen inaktivoitumisen.

MITÄ SE TARKOITTAA?

LED-valoista emittoitunut, kohdennettu valon aallonpituus loistaa pinnoille ja penetroi haitallisia mikro-organismeja. Valo kohdentuu luonnollisesti esiintyviin molekyyleihin, joita esiintyy porfyriineiksi kutsuttujen bakteerien sisällä. Valo absorboituu ja vaikuttavat porfyriinit tuottavat reaktiivisen hapen lajin, (Reactive Oxygen Species), solun sisällä.

Tämä ROS-kemiallinen reaktio, mikä syntyy solun sisällä kyseisellä valon aallonpituudella tuottaa vaikutuksen verrattavissa valkaisuaineen käyttöön. Reaktiiviset happilajit inaktivoivat bakteerit, estäen niitä uudelleen asuttamasta pintaa, tai matkustamasta muille pinnoille tai isännille.

VOIKO HOMETTA TORJUA VALOLLA?

antibakteerinen valaistus

LED-valoilla voidaan kontrolloida myös homeiden ja sienten kasvua. Viime aikoihin asti on ollut hyvin vähän tietoa näkyvän valon fungistaattisista tai fungisidisistä vaikutuksista. 

RUOKAHYGIENIA & TURVALLISUUS

Keskimäärin harmaa homekasvusto tuhoaa yli 30% urbaanin viljelyn sadosta ja yksittäisissä tapauksissa pahimmillaan koko sadon. On arvioitu, että noin 20% kaikista tuotetuista vihanneksista häviää mikrobien pilaantumisen vuoksi.

MITEN SE TOIMII?

Viimeaikaisissa tutkimuksissa on tutkittu valon aallonpituuden vaikutusta taloudellisesti tärkeään Botrytis cinerea-sieneen, jonka myseelin kasvua voidaan estää suurimmassa määrin kohdentamalla valon sädettä oikealla aallonpituudella.

KOHDENNETTUA AALLONPITUUTTA

Kohdentamalla samaa valon aallonpituutta sato- ja puutarhaviljelyssä
käytettävissä LED-valoissa on aikaansaatu merkittäviä vaikutuksia B. cinerea -bakteerin aiheuttamien kasvitautien torjuntaan. Tämä on johtanut merkittäviin sadonlisäyksiin kaupallisissa kasvihuone- ja kasviruokavalmistamoissa.

homeen-torjunta-valolla
homeen-torjunta-antibakteerinen-valaisin

OTA YHTEYTTÄ

YRITYS- JA PROJEKTIMYYNTI

KARTOITAMME VALAISTUSTARPEET JA RATKAISEMME VALAISTUKSEN.

SUUNNITTELU

VALAISTUSSUUNNITTELU

PROJEKTIT

AVAIMET KÄTEEN

MYYMÄLÄT

KALUSTEVALAISTUS

TOIMISTOT

YLEISVALAISTUS

VALOMAINOS

KANGASKEHYKSET

KALUSTEET

KALUSTEKOMPONENTIT

Vieritä ylös