Antimikrobinen valaistus

Valolla taudinaiheuttajat kuriin

LumiNator tuotteet

Hyvinvoinnin puolesta

Antimikrobinen valaistus osa hyvinvointia

Huolimatta siitä, että UV-valon bakteereja tappavat ominaisuudet ovat olleet jo pitkään tiedossa, on vasta suhteellisen hiljattain tehty havainnot näkyvän violetin valon antimikrobisista ominaisuuksista ja niiden hyödyntämisestä ympäristön desinfioimiseen sekä tartuntatautien ehkäisemiseen.

Kaipaatko lisää tietoa?

Antibakteerinen valaistus

Valolla taudinaiheuttajat kuriin

Valohoidon aallonpituus

Suuri määrä viimeaikaista tieteellistä tutkimusta on osoittanut tietyn valon aallonpituuden aiheuttaman fotodynaamisen prosessin vaikutuksesta eliminoida, tuhota laajakantaisesti sekä (prokaryoottisia), tumattomia että (eukaryoottisia), tumallisia mikrobilajikkeita, mukaan lukien vastustuskykyiset muodot kuten bakteeriset ja sieniperäiset itiöt.

Tutustu antibakteeriseen tuotevalikoimaamme

Terveydenhuolto ja bakteeripatogeenien inaktivointi

Sairaaloissa esiintyvien infektioista johtuvien epidemoiden torjumiseksi sairaalat ovat päätyneet ratkaisemaan ongelmaa kalliilla puhdistusjärjestelmillä, kaustisesti ankarilla kemikaaleilla tai ultraviolettivaloa käyttävillä (UV) desinfiointivaloilla.

Terveydenhuolto ja bakteeripatogeenien inaktivointi

LumiNator tuotteet

Valaistusta hyvinvoinnin puolesta

Miksi bakteerien eliminointi on elintärkeää?

Bakteeripatogeenit ovat edelleen tärkein sairauksien syy sekä kehittyneissä että kehitysmaissa. Esimerkkejä sellaisista tarttuvista patogeeneistä ovat bakteerit, kuten Salmonella, Escherichia, Shigella, Listeria ja erittäin tappava metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus (MRSA). 

Valaistusratkaisuja hyvinvoinnin ja terveyden näkökulmasta 

Antibakteerinen valaistus

Valolla taudinaiheuttajat kuriin

Bakteerien inaktivointi valkoisella valolla

Nämä valitut bakteeripatogeenit, mitkä kaikki ovat tyypillisiä sairaalassa esiintyviin infektioihin, altistettiin aallonpituudeltaan bakteereja eliminoivalle LED-valolle. Tulokset osoittivat molempien, sekä gram-positiivisten että gram-negatiivisten lajien onnistuneen inaktivoitumisen.

Tutustu antibakteeriseen tuotevalikoimaamme

Reaktiivinen happi solun sisällä

LED-valoista emittoitunut, kohdennettu valon aallonpituus loistaa pinnoille ja penetroi haitallisia mikro-organismeja. Valo kohdentuu luonnollisesti esiintyviin molekyyleihin, joita esiintyy porfyriineiksi kutsuttujen bakteerien sisällä. Valo absorboituu ja vaikuttavat porfyriinit tuottavat reaktiivisen hapen lajin, (Reactive Oxygen Species), solun sisällä. 

Mitä se tarkoittaa?

Tämä ROS-kemiallinen reaktio, mikä syntyy solun sisällä kyseisellä valon aallonpituudella tuottaa vaikutuksen verrattavissa valkaisuaineen käyttöön. Reaktiiviset happilajit inaktivoivat bakteerit, estäen niitä uudelleen asuttamasta pintaa, tai matkustamasta muille pinnoille tai isännille.

Voiko hometta torjua valolla?

LumiNator tuotteet

Valaistusta hyvinvoinnin puolesta

Ruokahygienia & turvallisuus

Keskimäärin harmaa homekasvusto tuhoaa yli 30% urbaanin viljelyn sadosta ja yksittäisissä tapauksissa pahimmillaan koko sadon. On arvioitu, että noin 20% kaikista tuotetuista vihanneksista häviää mikrobien pilaantumisen vuoksi. 

Kaipaatko lisää tietoa?

Antibakteerinen valaistus

Kohdennettua aallonpituutta

Bakteerien inaktivointi valkoisella valolla

LED-valoilla voidaan kontrolloida myös homeiden ja sienten kasvua. Viime aikoihin asti on ollut hyvin vähän tietoa näkyvän valon fungistaattisista tai fungisidisistä vaikutuksista. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on tutkittu valon aallonpituuden vaikutusta taloudellisesti tärkeään Botrytis cinerea-sieneen, jonka myseelin kasvua voidaan estää suurimmassa määrin kohdentamalla valon sädettä oikealla aallonpituudella.

Kohdentamalla samaa valon aallonpituutta sato- ja puutarhaviljelyssä käytettävissä LED-valoissa on aikaansaatu merkittäviä vaikutuksia B. cinerea -bakteerin aiheuttamien kasvitautien torjuntaan. Tämä on johtanut merkittäviin sadonlisäyksiin kaupallisissa kasvihuone- ja kasviruokavalmistamoissa.

Tutustu antibakteeriseen tuotetarjontaamme

Heräsikö kysymyksiä?

Ota yhteyttä!

Vastaamme mielellämme kysymyksiin antibakteerisesta valaistuksesta ja muista palveluistamme.
Hyvinvoinnin puolesta!